Vigtige initiativer der gør en forskel for havet

2 dec, 2021

Havet er noget helt unikt. Havet er hvad der holder os alle sammen i live og det var i havet det første liv på jorden opstod. I havet findes der også uendeligt mange helt unikke og smukke livsformer. På trods af det, så er vi ekstremt dårlige til at passe på havet. Vi er rent faktisk meget bedre til at svine havet til og ødelægge det, end vi er til at passe på det. Det har også resulteret i, at havene overalt er fyldt op med plastik, udryddelsen af utallige dyr i havet og at planter og koralrev i havene forsvinder.

Får vi ikke gjort noget ved det hurtigst muligt, så kan det blive umuligt at redde havene, hvilket ikke bare kan, men helt sikkert vil have katastrofale følger for os mennesker. Heldigvis, så behøver vi ikke at give fuldstændigt op endnu, da vi stadig kan nå at gøre en stor forskel for havet. Det hjælper nemlig at gøre noget og det er der utroligt mange mennesker der gør rundt omkring i verdenen. Der er mange vigtige initiativer, som bliver udført med det formål at redde havet. Her er nogle af dem:

  • I Danmark og i andre lande har man øget fokus på at bremseudledningen af næringsstoffer til havene. Det har haft en enormt positiv effekt og har reduceret omfanget af iltmangel, som har været et stort problem i havene. Specielt i det Baltiske Hav har det gjort en kæmpe forskel.
  • Fredningen af dyrearter på tværs af verdenens have har også haft en kæmpe betydningen. F.eks. er antallet af pukkelhvaler, som blev fredet i 1968, steget fra at der kun var ganske få individer tilbage til at der nu er over 40.000 pukkelhvaler i havene.
  • Det er dog ikke kun store politiske tiltag der har en effekt. Enkelte mennesker kan ved at gå sammen i grupper også gøre en stor forskel Det har bl.a. vist sig, når mennesker frivilligt går sammen om at rydde havene og strande fra plastik. Jo flere mennesker der mødes ud af kærlighed for planeten, jo mere plastik kan vi få fjernet fra havet, og det har en stor effekt.
  • Derudover findes der utalligt mange andre positive tiltag, som bidrager positivt til havene på denne unikke planet.

Denne artikel er skrevet i samarbejde med hundeskove.dk, som har udviklet en app der har skabt en overblik over alle hundeskove i Danmark og samler dem et enkelt sted, så du kan komme ud og besøge alle de fantastiske hundeskove der er i Danmark med din hund.